lauantai 1. joulukuuta 2012

Hirmumyrsky Sandy saapui New Yorkiin


Yhdysvaltojen itärannikolle iski tiistaina 30.10 trooppinen hirmumyrsky Sandy. Atlantin hurrikaanikaudella Sandy oli 18 trooppinen hirmumyrsky joka sai nimen. Se nimettiin 22.10 kun se oli vielä trooppinen matalapaine. Se syntyi Karibian eteläosiin tulleesta trooppisesta aallosta.

Sandy tuloon oli keretty valmistautua, viranomaiset olivat kehoittaneet ihmisiä varastoimaan koteihinsa ruokaa ja vettä. Moniin itärannikon osavaltioihin oli julistettu poikkeustila. Esimerkiksi Delawaresta evakuoitiin noin 50000 ihmistä myrskyn tieltä. Myrsky vaurioitti rakennuksia, kaatoi puita ja aiheutti metrotunnelien voimakkaat tulvat. Tuhojen arviointi on noussut jopa 50 miljardiin dollariin, lopullinen summa selviää kuitenkin vasta myöhemmässä vaiheessa. 2.11 kuolonuhreja oli Amerikan mantereella 98 sekä Karibianmerellä 69 (joista suurin osa Haitissa / Kuubassa).

Sandyn tuomat voimakkaat sateet nostattivat sen tuhoisuutta. Sateet muodostuvat kun myrskyrintama kohtaa arktisen ilmavirtauksen. Voimakkaat sateet ja tulvat peittivät 80% Atlantic Cityn kaupungista. 31.10 Sandy jatkoi matkaansa kohti kanadaa.
Suurimpia ongelmakohtia Sandyn jälkeen aiheutui sähköjen puuttumisesta, polttoainepulasta sekä julkisen liikenteen pysähtymisestä. Yli 18000 lentoa jouduttiin perumaan myrskyn vuoksi. Myrskyn aiheuttamien tuhojen raivaustyöt aloitettiin heti mutta ne edistyvät hitaasti.


Trooppiset hirmumyrskyt muodostuvat kääntöpiirien välisellä alueella. Ne ovat voimakkaita matalapaineita joihin lisänsä antavat hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltavat tuulet. Vuosittain havaitaan noin 80kpl trooppista hirmumyrskyä. 

Trooppiseen hirmumyrskyyn kuuluu matalapaineen keskiosaa kiertävä raju tuuli, sekä pyörteestä laajalle kohoava suuri pilvimassa (kaatosadetta / ukkosta). Trooppisten hirmumyrskyjen energianlähteenä toimii lämmin merivesi, jossa tulee olla syvyyttä vähintään 50m ja asteita 26. Merestä haihtuu tällöin vesihöyryä joka tiivistyy sateeksi. Tiivistyminen vapauttaa lämpöä joka puolestaan  kohottaa ilmaa. Tämän avulla kosteaa ilmaa imeytyy koko ajan lisää keskustaa kohti. Trooppisen hirmumyrskyn muodostumiseen on oltava seuraavanlaiset olosuhteet:
  • Veden pinnan lämpötila vähintään 26,5 °C
  • Heikko pystysuuntainen tuuliväänne (tuulen suunnan/nopeuden muuttuminen kahden pisteen välillä)
  • Erittäin korkea ilmankosteus
  • Etäisyys päiväntasaajalta vähintään 500 kilometriä.
Trooppinen hirmumyrsky luokitellaan "kypsäksi" kun sen tuulen nopeus on yli 32m/s. Trooppista hirmumyrskyä heikentäviä olosuhteita ovat maa-alueet, liian suuri etäisyys tropiikista sekä kylmät merivirrat.

Sandy nimettiin 22.10, mikä kertoo siitä että ne pystytään hyvissä ajoin havaitsemaan. Niiden aikaista havaitsemista helpottavat sääsatelliitit sekä säätutkat. Niiden läpi voidaan myös lentää tai niihin voidaan pudottaa radioluotainta muistuttava laite. Näiden avulla saadaan tietoa ilman paineesta, kosteudesta, lämpötilasta sekä tuulen voimakkuudesta.

_______________________________________________________________________

Uutinen oli kirjoitettu sen hetkisten tietojen mukaan, sillä tarkemmista tuhojen laajuuksista ei silloin vielä ollut tietoa. Uutinen on kirjoitettu faktapohjaisesti, eikä siinä ole yhtään liioittelua tai vähättelyä. 

Uutinen
HS.fi
Uusisuomi.fi
Saabriefing.com
http://fi.wikipedia.org/wiki/Trooppinen_hirmumyrsky
mtv3.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti