lauantai 1. joulukuuta 2012

Haitia uhkaa nälänhätä


Haiti on luokiteltu yhdeksi maailman myrskyalttiimmaksi maaksi. Viimeisen puolen vuoden aikana Haitia on riepotellut useat luonnononnettomuudet, viimeisimpänä hirmumyrsky Sandy. Olosuhteita on vaikeuttanut entisestään pitkään kestänyt kuivuus. Näiden seurauksena YK on arvioinut että 1,5 miljoonaa Haitilaista uhkaa vakava nälänhätä sekä kulkutaudit.  

Hirmumyrsky Sandyn aiheuttamat tuhot veivät 200000 ihmiseltä kodin. Myrsky tuhosi viljelyskasvillisuutta, maata, karjaa, kalatalouksia sekä infrastruktuuria. Hirmumyrsky aiheutti Haitissa 51 ihmisen kuoleman. Haitissa oli vielä ennen Sandyn tuloa paljon ihmisiä kodittomana ja ilman puhdasta juomavettä (maanjäristys 2010). Suuri määrä ihmisiä asuu vielä teltoissa ja muissa tilapäismajoituksissa. Avustustyön etenemistä on hidastanut maan eri alueiden vaikeakulkuisuus.

Haitin maatalouden tukemiseen on päätetty käyttää seuraavan 12kk ajan 75miljoonaa dollaria (YK sekä Haitin hallitus).  Haitin hallitus on tehnyt tuhojen aiheuttamista kustannuksista 254 miljoonan dollarin korjausarvion. 

Nälänhädän lisäksi Haitissa pelätään että kolera ja muut veden kautta tarttuvat sairaudet lisääntyvät. On epäilty että pahimmat tuhot ovat vasta edessäpäin.
____________________________________________________________________________

Nälänhätä termiä käytetään kun tietyn alueen asukkaiden käytössä olevat ruokavarat loppuvat akuutisti, aiheuttaen samalla äkillisen kriisin. Nälänhätä on usein liitettävissä erilaisiin kriiseihin. Sen aiheuttajana voi olla luonnonkatastrofit tai esimerkiksi yhteiskunnan asettamat olosuhteet. Historiassa on myös viitteita siitä että nälänhätää on käytetty välineenä politiikan teossa tai tahallisena kansanmurhan aseena. 
_____________________________________________________________________________________________

Uutiset eivät liioittele. Ne kertovat realistisesti mahdollisesta ja koko ajan lähestyvästä uhkakuvasta. Huono selviytyminen aikaisemmista katastrofeista kertoo myös Sandyn tuhoista selviytymisen mahdottomuudesta, jos tukea ei anneta.

Uutinen
Uutinen
http://saabriefing.com/2012/10/28/supermyrsky-sandy/
http://www.svt.se/nyheter/uutiset/sandyn-aiheuttamia-tuhoja-ynnataan
http://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4l%C3%A4nh%C3%A4t%C3%A4
http://yle.fi/uutiset/hirmumyrsky_sandy_syoksi_haitin_ja_kuuban_ahdinkoon/6359487

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti