sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Talvivaaran sakka-allas vuotaa 4.11


Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaassa havaittiin 4.11 vuoto. Talvivaaran kaivos sijaitsee Sotkamossa Kainuussa. Kipsisakka-altaan jätevesi sisältää mm. metalleja ja sulfaatteja. Vuotomääräksi arvioitiin olevan jopa parisataa litraa sekunnissa. Arvioiden mukaan vuodon korjaamiseen kuluu päiviä. Alustavien arvioiden mukaan vuotava vesi saadaan pysymään kaivosalueella mutta toisin kävi. Osa vedestä saatiin padottua varoaltaisiin, mutta paljon vettä pääsi myös lähivesistöihin myrkyttäen ne.
Vuotokohdan etsiminen vei kauan aikaa, sillä murtumakohtaa ei löytynyt patovalleista. Etsintöjen aikana myös korotettiin ja vahvistettiin alapuolisia varoaltaita. Turva-altaita on kokonaisuudessaan kolmessa eri vaiheessa.
Tilanteen rajaamiseksi tehtaan metallituotanto pysäytettiin, jotta altaaseen ei tulisi enää lisää ympäristölle haitallista vettä. Talvivaaran raportoinnin mukaan kipsisakka-allas on vuotanut pinemmässä määrin myös vuosina 2008 ja 2010. 
Vuotokohdan syy selvisi ja ongelma oli sakka-altaan pohjassa, suojamuovissa.  Aukkoa tukittiin mm. betoniittimatoilla. Vuotokohta saatiin tukittua 8.11, mutta siihen mennessä ympäristöön oli vuotanut suuret määrät jätevettä. Myös turvapadoista oli juoksutettu vettä, joka kuitenkin oli Talvivaaran mukaan pitoisuuksiltaan ympäristöluvan mukaista poistovettä. 9.11 havaittiin että vuotokohta vuotaa uudelleen, se saatiin kuitenkin tukittua. Kaivoksen ulkopuolelle päässyttä vettä yritettiin myös neutralisoida poltetulla kalkilla. Ympäristökeskuksen tietojen mukaan jätevesivuodosta koituvat ympäristöseuraukset selviävät kokonaisuudessaan aikaisintaan ensi kevään ja kesän aikana.
Suomen ympäristökeskus arvioi tämän Talvivaaran vuodon olevan Suomessa 2000-luvun pahin ympäristöonnettomuus. Jäteveden vuotamisesta aiheutuneiden ongelmien puhdistus tulee viemään vuosia. Vielä on vaikea arvioida kuinka laajoihin ympäristön puhdistus- ja maanpoitotoimenpiteisiin joudutaan ryhtymään. On arvioitu että kaivosalueella tapahtuneet vuodot saadaan luultavimmin puhdistettua ensi kesään mennessä.
Mm. Stop-Talvivaara vaatii Talvivaaran kaivoksen sulkemista, syynä jatkuvat ympäristölle aiheutuneet tuhot ja ongelmat.


Uutisessa tilannetta vähäteltiin ja nopeaan ongelmaratkaisuun vielä uskottiin. Siinä annettiin vielä olettaa että vuoto saadaan nopeasti hallintaan ja että  vesi saadaan pidettyä kaivoksen alueella. Siinä arvioitiin myös että vuotomäärä tulee jäämään aikaisempia vuotoja pienemmäksi, mikä loppujen lopuksi osoittautui aivan vääräksi arvioksi. 


Uutinen
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012111416328172_uu.shtml
Ympäristötuhot
Suomenluonto.blogit
Puhdistusaikataulu
Talvivaara
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/talvivaara-vuotoreika-on-tukittu/611708/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti