torstai 29. marraskuuta 2012

Maanvyöry Kiinassa



Kiinassa 18 lasta jäi maanvyöryn alle torstaina 4.10. Pelastustyöntekijät löysivät koulusta viisi ruumista ja kateissa oli edelleen 13 oppilasta. 5.10 vahvistettiin että kaikki 18 oppilasta menehtyi maanvyöryssä. Yksi aikuinen oli vielä kateissa. Pelastustöitä vaikeutti vyöryn aiheuttama veden tulviminen. Pelkän tulvan takia satoja ihmisiä jouduttiin evakuoimaan omista kodeistaan.

Maanvyörymä jätti alleen koulun sekä kolme vieressä ollutta rakennusta Zhenhen kylässä. Kyseisellä alueella tapahtuu usein maanjäristyksiä sekä maanvyörymiä. Edellisen kerran aluetta koetteli viime kuussa tapahtuneet maanjäristykset, joissa kuoli 81 ihmistä.

Seutu on herkkää maanjäristyksille ja maanvyörymille. Viime ajan rankat sateet ovat yksi syy maa-aineksen herkkään irtoamiseen rinteiltä.
Vuosina 2004-2010 maanvyöryt ovat aiheuttaneet maailmanlaajuisesti yli 32000 ihmisen kuoleman. Maanvyöryjä tapahtui kyseisenä ajankohtana 2620. 
Maanvyöryt muodostuvat kivistä, jätteistä sekä maa-aineksesta. Ne aiheutuvat yleisimmin maanjäristysten, voimakkaiden  ja pitkäaikaisten sateiden sekä puunkorjuun / louhinnan vaikutuksesta.
Erinäisten tutkimuksien mukaan suurimaat maanvyöryjen riskit ovat Lounais-Intian rannikolla, Sri Lankassa, Kiinan etelä- ja itärannikolla, Indonesiassa, Meksikossa sekä Chilessä. Suurituhoisimmat vyöryt sijoittuvat yleisimmin touko-lokakuun väliin ja yleisin aiheuttaja on monsuunisateet. On tehty myös arvioita että tulevaisuudessa maanvyöryjen riski tulee kasvamaan entisestään.
____________________________________________________________________
Uutinen sisälsi tarvittavan tiedon niin itse tapahtumasta kuin aikaisemmistakin kuolonuhreja vaatineista tapahtumista. Se sisälsi myös tietoa alueen rakennusten epäkohdista koskien niiden turvallisuutta. uutisessa ei liioiteltu tai vähätelty, asiat kerrottiin niin kuin ne oikeasti olivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti