sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Guatemalassa tapahtunut tulivuorenpurkaus


Fuego-tulivuori heräsi eloon Guatemalassa torstaina 13.9. Purkaus nosti taivaalle kolmen kilometrin mittaisen tuhkapatsaan ja laava valui alas vuoren rinnettä pitkin. Purkauksen myötä yli 33000 ihmistä määrättiin evakuoitavaksi, joita varten Punainen risti oli avannut kymmenen hätämajoitustilaa. Guatemala on 37 tulivuoren maa, jossa maanjäristykset, hirmumyrskyt ja tulivuorenpurkaukset ovat yleisiä.
Tulivuoria esiintyy usein mannerlaattojen saumakohdissa. Tulivuoret koostuvat purkausjätteestä, ja muodostuvat useinmiten kartion muotoisiksi. Purkauskanavan aukkoa kutsutaan nimellä kraateri. Räjähdyspurkaukset ovat tuhoisimpia ja ne aiheutuvat maan sisään patoutuneiden kaasujen vapautumisesta. Näihin purkauksiin liitty yleensä myös voimakas tuhkapilvi eli pyroklastiset pilvet. Tulivuoresta purkautuu laavaa, kiviä, pölyä sekä erilaisia kaasuja. Laava valuu alas vuorenrinnettä jähmettymiseen saakka.

Pieni tai keskikokoa oleva tulivuori  saattaa tehdä tuhoja jopa 3km alueella, ensimmäisen 15min aikana. Suurinta tuhoa ja vaaraa aiheuttavat pyroklastiset pilvet jotka polttavat ja hautaavat kaiken alle jäävän.




Uutisointi oli selkeää ja informoivaa. Otsikko oli hiukan harhaanjohtava evakoitujen osalta. Sillä jos sanotaan "tuhannet pakenevat guatemalassa", niin itselleni tulee ainakin mieleen alle 10 tuhatta. Nyt oli kuitenkin kyseessä yli 33000 ihmistä.



Uutinen
http://yle.fi/uutiset/raju_tulivuorenpurkaus_ajoi_tuhannet_evakkoon_guatemalassa/6294480
http://travels./vali-amerikka/guatemala
Suomen ulkoasiainministeriö
Tulivuori-info

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti